Har du bronkitis eller KOL?

Oprettet d.

Har du bronkitis eller KOL?

Har du bronkitis eller KOL eller mistanke om, at du har KOL?

Så kan du måske deltage i et forsøg, som undersøger lungernes evne til at rense partikler ud af luftvejene. Forsøget skal vise om inhalation fra en Breathox, som er en inhalator med letopløselige saltpartikler, stimulerer lungernes rensningsproces.  

 

Der søges op til 30 forsøgspersoner, som vil deltage i forsøget. Du skal være over 50 år gammel og have diagnosticeret bronkitis eller KOL i mild eller middelsvær grad, evt. har du blot mistanke om at du har KOL. 

Du må ikke være gravid eller tage antibiotika og din lungesygdom skal være nogenlunde stabil. Det er OK hvis du tager lungemedicin for bronkitis eller KOL, dog ikke hvis du anvender saltinhalation. Forud for forsøget vil du blive grundigt informeret om forsøget og du vil få mulighed for at stille alle de spørgsmål du måtte have. Men her er lidt forhåndsinformation. 

 

Forsøget foregår på Rigshospitalet, Klinisk Fysiologisk afd. og indebærer såkaldt lungeskintigrafisk undersøgelse (fotografering af brystkassen med et gammakamera). Det er en standardundersøgelse, som foretages rutinemæssigt på mange patienter med lungesygdomme. Se evt. mere om undersøgelsen her.

Forud for undersøgelsen skal forsøgspersonerne inhalere et sporstof, som gør kameraet i stand til at måle, hvor hurtigt lungerne renser sig. Desuden skal forsøgspersonerne inhalere fra en Breathox inhalator. 

Yderligere undersøgelser omfatter forskellige målinger af lungernes funktion og luftskifte. Ingen af målingerne er smertefulde eller anstrengende. Der tages ingen blodprøver. 

 

Forsøget gentages på to forskellige dage. Hver gang bliver der taget adskillige billeder med stigende mellemrum således at forsøget i alt varer fra formiddag til eftermiddag (ca. 3 timer) i to dage. 

 

Du kan efter anmodning til sponsorfirmaet, som er tilstede under forsøget, få refunderet dine transportudgifter fra hjemmet til Rigshospitalet samt erstatning for evt. tabt arbejdsfortjeneste efter Statens takst. 

 

Der vil blive serveret frokost på forsøgsdagene. 

Efter forsøget får du tilbudt en pakke med Breathox inhalatorer til en værdi af ca. kr. 400.  

Forsøget sponsoreres af firmaet Liita Care ApS, Kronprinsensgade 3, 4.sal, 1114 København K. Liita Care har udviklet og sælger Breathox. 

 

Hvis du er interesseret i at deltage bedes du henvende dig til: 

Overlæge  Jann Mortensen 

Klinik for klinisk fysiologi, nuklearmedicin og PET 

KF4011, Rigshospitalet 

Mail: Jann.Mortensen@regionh.dk 

Tlf: 3545 4011 

 

Med venlig hilsen 

Liita Care

 

 

 

Kilde: Offentliggjort på Allergica.dk hjemmeside 7/8-2018

Du kan læse mere om Breathox saltinhalator her.